Kaut kā gals ir jauns sākums! Ir DOTs ATTĪSTĪBAI — ir dzimusi “Štempeļhofa” Kandavā

Oktobrī finiša taisni sasniedz Rīgas Vācu kultūras biedrības kapacitātes projekts “Dot attīstībai = Attīstīt dodot”. Kas ir sasniegts?

Pusotra gada laikā ir izdarīts apbrīnojami daudz. Ir izstrādāti konkrēti biedrības pakalpojumu piedāvājumi, kā arī daudzi sadarbības partneri Latvijā un ārvalstīs novērtējuši biedrības pašizveidotos suvenīrus: medus burciņas, bišu vaska sveces, kastītes-putnu būrīšus, amizanti noformētu ķiplokpulveri (darinātu Kandavā) un, protams, burvīgu noskaņu radošās baltvācu mākslinieka barona Aleksandra Voldemāra fon Štromberga gleznu kartītes.

Biedrības kolektīvs 2022. gada septembrī devās NVO ekspedīcijā uz Poliju, kur piedalījās liela mēroga pasākumā “Vācu mazākumtautību kultūras festivāls” Polijā, Vroclavā (VII Kulturfestival der deutschen Minderheit). Vienlaikus notika aktīvs biedrības darbs pie dažādu nevalstisko organizāciju iepazīšanas un kontaktu dibināšanas. Turnejas noslēgumā biedrība viesojās pie ilggadējiem draugiem un kolēģiem — Klaipēdas vācu biedrības mājvietā Simon-Dach Haus. Norisinājās sadraudzības vakars ar vairākām Klaipēdas nevalstiskajām organizācijām. Goda viesi pasākumā bija Norvēģijas pilsoniskā sektora līderi Pērs Halvorsens un Sturla Bjerkakers.

Tomēr vissvarīgākais pasākums un lielnotikums biedrības dzīvē bija svinīgā Kandavas filiāles “Štempeļhofa” atklāšana 2022. gada 2. septembrī. Biedrības dibinātāja Aina Balaško ar gandarījumu secināja, ka pārdrošas idejas par biedrības filiāli var realizēties: vajag tikai īstos cilvēkus un azartu! Savukārt Latvijas pirmais vēstnieks Vācijā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Egils Levits pauda gandarījumu, ka vienlaikus tika atklāts arī informatīvs un izglītojošs stends “Kandavas Štrombergi — Latvijas godavīri”, kurā pirmo reizi vizualizēti apkopota informācija par kādreizējiem kandavniekiem — Štrombergu dzimtu.

Projekts beidzas, taču tas nozīmē jaunu, darbīgu sākumu Kandavas filiālei Anda Kurmja vadībā! Kandavas filiāle “Štempeļhofa” vēl ilgi būtu tikai sapnis un vīzija, ja ne Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas finansiālais atbalsts Aktīvo iedzīvotāju fonda ietvarā! #EEAgrants