Logo

LATVIJAS VĀCU SAVIENĪBA

Attīstīt dodot = godināt vācbaltiešu ieguldījumu

Rīgas Vācu kultūras biedrības Kandavas filiāle “Štempelhofa“ attīstās un pašlaik aktīvi nododas savu sakņu izpētei.

Rīgas Vācu kultūras biedrības Kandavas filiāles pārstāvji — projekta ”Dot attīstībai = Attīstīt dodot!” aktīvisti — jau drīz varēs sevi saukt par amatierkultūrvēsturniekiem! Kādēļ?

Projekta ietvarā nospraustā ideja — izveidot informatīvu vēsturisku stendu par Štempeļmuižas un līdz ar to arī tagadējās biedrības Kandavas filiāles ”Štempeļhofa” vēsturiskajiem saimniekiem — nav nekāds ”čiks, un gatavs”. Pētījumi par agrākajiem Štempeļmuižas īpašniekiem — seno vācbaltiešu Štrombergu dzimtu — ir fragmentāri, kā arī nav vienkopus atrodami. Kopš 2022. gada janvāra biedrības pārstāvji ir gan apmeklējuši Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju, gan sazinājušies ar vadošajiem Latvijas vēsturniekiem, lai saliktu kopā mozaīkas gabaliņus. Ir noticis arī šķietami neiespējamais — biedrība ir sazinājusies ar viszināmākā šīs dzimtas pārstāvja barona Aleksandra Voldemāra fon Štromberga (Alexander Woldemar, Baron von Stromberg, 1892–1956) pēctečiem, kuri dzīvo Vācijā. Barons bija ne tikai arhitektūru studējis Latvijas armijas virsnieks (saņēmis Trīs Zvaigžņu ordeni), bet arī mākslinieks, grafiķis. Viņa darbi aplūkojami, piemēram, 1927. gada izdevumā ”Baltischer Kalender”. Otrā attēlā — Aleksandrs Voldemārs fon Štrombergs 1929. gadā.

Projektu ”Dot attīstībai = Attīstīt dodot!” un Kandavas filiāles kultūrvēstures izpēti finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.