Dot attīstībai = Attīstīt dodot!

Rīgas Vācu kultūras biedrības kapacitātes stiprināšanas projekts
2021. gada maijs – 2022. gada oktobris

Attīstīt jaunus Rīgas Vācu kultūras biedrības darbības virzienus: filiāles Kandavā “Štempeļu telpa izaugsmei” izveide, biedrības tēla modernizācija, biedrības maksas pakalpojumu izstrāde

Rīgas Vācu kultūras biedrība

Pusotra gada laikā ir izdarīts apbrīnojami daudz! Ir izstrādāti konkrēti RVKB pakalpojumu piedāvājumi, kā arī daudzi sadarbības partneri Latvijā un ārvalstīs novērtējuši biedrības pašizveidotos suvenīrus: medus burciņas, bišu vaska sveces, kastītes-putnu būrīšus, amizanti noformētu ķiplokpulveri (darinātu Kandavā) un, protams, burvīgu noskaņu radošās baltvācu mākslinieka barona Aleksandra Voldemāra fon Štromberga gleznu kartītes. Biedrības kolektīvs 2022. gada septembrī devās NVO ekspedīcijā uz Poliju, kur piedalījās liela mēroga pasākumā “Vācu mazākumtautību kultūras festivāls” Polijā, Vroclavā (VII Kulturfestival der deutschen Minderheit). Vienlaikus notika aktīvs biedrības darbs pie dažādu nevalstisko organizāciju iepazīšanas un kontaktu dibināšanas. Turnejas noslēgumā biedrība viesojās pie ilggadējiem draugiem un kolēģiem – Klaipēdas vācu biedrības viņu mājvietā “Simon-Dach Haus”. Norisinājās sadraudzības vakars ar vairākām Klaipēdas nevalstiskajām organizācijām. Goda viesi pasākumā bija Norvēģijas pilsoniskā sektora līderi Pērs Halvorsens un Sturla Bjerkakers. Tomēr vissvarīgākais pasākums un lielnotikums biedrības dzīvē bija svinīgā Kandavas filiāles “Štempeļhofa” atklāšana 2022. gada 2. septembrī. Biedrības dibinātāja Aina Balaško ar gandarījumu secināja, ka pārdrošas idejas par biedrības filiāli var realizēties: vajag tikai īstos cilvēkus un azartu! Savukārt Latvijas pirmais vēstnieks Vācijā pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Egils Levits pauda gandarījumu, ka vienlaikus tika atklāts arī informatīvs un izglītojošs stends “Kandavas Štrombergi – Latvijas godavīri”, kurā pirmo reizi vizualizēti apkopota informācija par kādreizējiem kandavniekiem – Štrombergu dzimtu.

Rīgas Vācu kultūras biedrības biedri un atbalstītāji

1. Aktivitāte “Kandavas filiāles izveide un attīstība” nostiprināja RVKB spēju darboties ar mērķauditoriju un izstrādāt piedāvājumus reģionālā līmenī, lai stiprinātu tās finansiālo neatkarību, kā arī kvalitatīvu iesaisti vietējos procesos. Pateicoties projektam, Latvijā viesojās barona Štromberga mazmeita, kā arī Kandavā tika uzstādīts informatīvs stends par mazpazīstamo, bet ievērojamo baronu Štrombergu dzimtu. Nozīmīgākais notikums projektā bija Kandavas filiāles “Štempeļhofa” svinīgā atklāšana 2022. gada septembrī. 2. Biedrības tēla modernizēšana notikusi pakāpeniski. Ir izveidots jauns logo, aktivizēta biedrības komunikācija ar sabiedrību un izstrādāti trīs biedrības pakalpojumi: ansambļa “Morgenrot” priekšnesumi “Tautas tērps cauri laikiem” un “Šlāgeris katrai sirdij” (1,5 h), pasākums “Apkandavas iespaidi” jeb pārgājiens ar dzejas “piesitienu” (2,5h) divu talantīgu Kandavas dzejnieku vadībā un darītava skolēniem “KONTEKSTS” biedrības filiālē Kandavā (3 h). integrācijas procesa kapacitātes spēcināšanā. Nozīmīgi, ka “Kandavas partnerībā” RVKB ir vienīgā mazākumtautību organizācija – biedrs. Tas ir svarīgi, lai pārstāvētu un aktualizētu mazākumtautību dialoga nozīmi, kultūru integrāciju. Vācbaltiešu vēstures pētniecība un identificēšana ir nepieciešama latviešu nācijas vēstures problemātikas izpratnei. Kandavas filiāle savās aktivitātēs piesaista arī romu tautības pārstāvi, kā arī citu tautību (igauņu, moldāvu, ukraiņu) tautības pārstāvjus un kultūras nesējus.

Projektu “Dot attīstībai = Attīstīt dodot!” finansēja Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.